Monday, June 21, 2010

Amalan penyediaan makanan untuk elak pencemaran













Sediakan makanan dengan berhati2

@ Basuh semua buah2an dan sayur2an sehingga bersih.

@ Jangan menyediakan makanan tanpa bersarung tangan jika tangan luka.

@ Gunakan peralatan memasak (pisau/papan memotong) yang berasingan bagi bahan mentah dan makanan yang telah dimasak.

@ Pastikan makanan anda dinyahbeku sepenuhnya sebelum dimasak. Makanan perlu dinyahbekukan dengan air paip yang bersih.

@ Pastikan makanan (daging,ayam,telur dan makanan laut)adalah masak sepenuhnya.

@ Panaskan semula makanan yang telah dimasak dengan menyeluruh.Panaskan makanan seperti sup dan rebusan sehingga mendidih.

Hidang makanan dengan baik

@ Hidang makanan yang telah dimasak secepat mungkin dalam pinggan mangkuk yang bersih.

@ Jangan tinggalkan makanan yang telah dimasak pada suhu bilik lebih dari dua jam.

Simpan makanan dengan betul

@ Bahan mentah dan makanan yang telah dimasak harus disimpan dalam bekas berasingan apabila menyimpannya dalam peti sejuk.

@ Makanan yang telah dimasak perlulah dibungkus dengan betul dan disimpan di dalam peti sejuk dalam masa dua jam.

No comments:

Post a Comment