


Sediakan makanan dengan berhati2
@ Basuh semua buah2an dan sayur2an sehingga bersih.
@ Jangan menyediakan makanan tanpa bersarung tangan jika tangan luka.
@ Gunakan peralatan memasak (pisau/papan memotong) yang berasingan bagi bahan mentah dan makanan yang telah dimasak.
@ Pastikan makanan anda dinyahbeku sepenuhnya sebelum dimasak. Makanan perlu dinyahbekukan dengan air paip yang bersih.
@ Pastikan makanan (daging,ayam,telur dan makanan laut)adalah masak sepenuhnya.
@ Panaskan semula makanan yang telah dimasak dengan menyeluruh.Panaskan makanan seperti sup dan rebusan sehingga mendidih.
Hidang makanan dengan baik
@ Hidang makanan yang telah dimasak secepat mungkin dalam pinggan mangkuk yang bersih.
@ Jangan tinggalkan makanan yang telah dimasak pada suhu bilik lebih dari dua jam.
Simpan makanan dengan betul
@ Bahan mentah dan makanan yang telah dimasak harus disimpan dalam bekas berasingan apabila menyimpannya dalam peti sejuk.
@ Makanan yang telah dimasak perlulah dibungkus dengan betul dan disimpan di dalam peti sejuk dalam masa dua jam.
No comments:
Post a Comment